Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vilken näring barnet behöver och vilken sorts mat man ska ge. Här kan du läsa om de vanligaste råvarorna vi använder och de viktigaste näringsämnena för ditt barn så att du känner dig trygg i din nya roll som förälder.
Spannmålsprodukter
Spannmålsprodukter är basföda i många länder. Till en början användes spannmål till att koka gröt. Bröd har funnits i många tusen år, sedan man började odla spannmål i Mesopotamien.
Rotfrukter
Potatis är ett baslivsmedel i stora delar av världen. Den härstammar från Sydamerika där den har odlats i flera tusen år. I mitten av 1500-talet förde spanjorerna potatisen till Europa.
Frukt och bär
Vilda äpplen växer på många platser i världen. Redan på medeltiden odlades ett stort antal sorter i Medelhavsområdet. Idag finns en mängd olika äppelsorter.
Fisk och skaldjur
Människan har ätit fisk och skaldjur sedan stenåldern. Man brukar dela in fiskar i feta och magra. Feta fiskar är bland annat lax, sill, strömming, makrill och ål. Mager fisk är bland annat torsk, kolja, sej och gädda.
Mejeriprodukter och ägg
Seden att dricka mjölk har kommit via boskapsskötande folk som kom österifrån in i Europa. Under lång tid hanterades mjölken på gårdar och fäbodar.
Kolhydrater
Kolhydrater är ett samlingsbegrepp för stärkelse, fibrer och olika sockerarter i maten. Kolhydrater är vår främsta energikälla, utom för spädbarn som får bröstmjölk eller modersmjölksersättning.