Guide om de viktigaste vitaminerna för små barn.
Vi reder ut frågorna om näring och alla nyttiga vitaminer ditt barn behöver få i sig.
Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vilken näring ditt barn behöver och vilken sorts mat man ska ge. Här kan du läsa om de vanligaste vitaminerna, i vilken sorts mat och råvaror vitaminerna finns och vilka näringsrekommendationer som finns för barnets olika åldrar.
Vitaminer delas in i två olika kategorier.
Ordet vitamin kommer från latinets vita som betyder liv. Vitaminer är livsnödvändiga för kroppen och behövs i små mängder. Totalt finns det 13 olika vitaminer som delas in i två olika kategorier: vattenlösliga och fettlösliga. Gemensamt för alla vitaminer är att de måste tillföras kroppen utifrån. Hur de ser ut och vilken effekt de har varierar men varje litet vitamin har sin bestämda biologiska funktion.
Fettlösliga vitaminer
Vitamin A, D, E och K är fettlösliga vitaminer och finns mest i feta livsmedel. De kan lagras i kroppen.
Vitamin A är synens vitamin
Vitamin A behövs för synen. Vitaminet behövs också för att fostret ska växa och utvecklas normalt och för hud och slemhinnor. Det är ovanligt med A-vitaminbrist hos barn i Sverige. A-vitaminbrist kan bland annat orsaka nattblindhet och nedsatt motståndskraft mot infektioner. Brist på vitamin A är den främsta orsaken till blindhet i världen.
Mat som innehåller extra mycket vitamin A
Vitamin A finns i lever, leverpastej och annan inälvsmat, fet fisk, ost och ägg. I Sverige berikas mager mjölk och margarin med vitaminet. Grönsaker och rotfrukter innehåller karotenoider som kan omvandlas till vitamin A i kroppen. Morot, men också andra orange, röda och gröna grönsaker och frukter innehåller mycket karoten.
Rekommenderat intag per dag av vitamin A RE*
Barn 6-11 månader (300) Barn 12-23 månader (300) Barn 2-5 år (350)
*Retinolekvivalenter
Vitamin D är bra för skelett och tänder
Vitamin D har betydelse för uppbyggnaden av skelettet och tänder. På senare tid har en del forskning visat att vitaminet också är av betydelse för immunförsvaret.
Barn som får D-vitaminbrist kan utveckla rakit, tidigare kallad engelska sjukan med bland annat krökta ben och krökt ryggrad som följd. För att undvika detta bristtillstånd rekommenderas alla barn ett tillskott av vitamin D upp till två års ålder. D-vitamin ges i form av D-droppar och rekommenderas till alla barn i Sverige. (I Finland rekommenderas barn upp till 18 års ålder att ta D-vitamintillskott. I Danmark som i Sverige till 2 års ålder och i Norge ges D-vitamin i form av tran, eller som D-droppar och rekommenderas till alla barn).
Vuxna som får för lite vitamin D kan utveckla osteomalaci, d.v.s. att skelettet blir uppmjukat. Man tror även att benskörhet kan utvecklas.
Solstrålar ger mycket vitamin D
D-vitamin bildas när solen når huden under sommarhalvåret. En stor del av vitamin D-behovet täcks på så sätt. Under vintern bildas däremot inget vitamin D av solljuset hos oss i Norden. Vintertid är vi därför beroende av vitaminet som finns i maten, även om en del är lagrat i kroppen sedan sommaren. Personer i Norden med mörk hud eller som täcker kroppen med kläder riskerar att få för lite vitamin D.
Mat som innehåller extra mycket vitamin D
Det är få livsmedel som har ett naturligt innehåll av vitamin D. Feta fiskar som lax, makrill, sill och strömming har ett högt innehåll av vitaminet. Även ägg och kantareller innehåller en viss mängd. Lätt- och mellanmjölk, samt syrade lätt- och mellanprodukter brukar berikas. Dessutom berikas margarin och vissa oljor.
Rekommenderat intag per dag av vitamin D (µg)
Barn 6-11 månader (10 µg) Barn 12-23 månader (10 µg) Barn 2-5 år (10 µg)
Vitamin E är en skyddande antioxidant
E-vitamin är ett vitamin som är en antioxidant och skyddar fleromättat fett mot nedbrytning. E-vitaminbrist hos barn är ovanligt, men det kan förekomma vid vissa sjukdomar.
Mat som innehåller extra mycket vitamin E
Vitamin E finns i frön, nötter, mandel, vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladgrönsaker, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.
Rekommenderat intag per dag av vitamin E (mg)
Barn 6-11 månader (3 mg) Barn 12-23 månader (4 mg) Barn 2-5 år (5 mg)
Vattenlösliga vitaminer
B-vitaminer och vitamin C är vattenlösliga vitaminer. Till gruppen B-vitaminer hör tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin, vitamin B6, vitamin B12, folat, pantotensyra och biotin.
B-vitaminerna har många olika funktioner och ingår bland annat i ämnesomsättningen och blodbildningen. Det är ovanligt med B-vitaminbrist hos barn i Sverige, det som förekommer mest är brist på folat och vitamin B12.
B-vitaminer finns i en rad olika livsmedel i kött, inälvsmat, spannmålsprodukter, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt och bär, ost, mjölk, fil och yoghurt, ägg, ärtor, bönor och linser.
Folat är viktigt för blodbildningen och fosterutvecklingen
Folat är ett B-vitamin och finns naturligt i maten. Om vitaminet tillverkas syntetiskt, t ex. för berikning av livsmedel, kallas det folsyra. Folat behövs för att kunna bilda nya celler och röda blodkroppar. Det behövs även för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Brist på folat ger blodbrist och försämrat immunförsvar. Dessutom ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret.
Mat som innehåller extra mycket folat
Folat finns främst i gröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Fullkornsprodukter, nötter och ägg innehåller också folat.
Rekommenderat intag per dag av folat (µg)
Barn 6-11 månader (50 µg) Barn 12-23 månader (60 µg) Barn 2-5 år (80 µg)
Vitamin B12 är extra viktigt för vegetarianer
Vitamin B12 behövs för ämnesomsättningen, blodbildningen och för att nervsystemet ska fungera. De som äter en strikt vegetarisk kost (vegankost) och varken använder mjölkprodukter eller ägg riskerar att få brist på vitamin B12. Äldre har sämre förmåga att ta upp vitaminet och kan också få brist.
Brist på vitamin B12 ger blodbrist och symtom från nervsystemet.
Mat som innehåller extra mycket B12
Vitamin B12 finns i animaliska livsmedel som kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost.
Rekommenderat intag per dag av B12 (µg)
Barn 6-11 månader (0,5 µg) Barn 12-23 månader (0,6 µg) Barn 2-5 år (0,8 µg)
Vitamin C är bra för att ta upp järn och bygger ben och brosk
Vitamin C (askorbinsyra) är en antioxidant. Vitamin C behövs bland annat för att bygga upp kroppens ben och brosk. Vitaminet underlättar även tillgängligheten av matens järn.
C- vitaminbrist hos barn är ovanligt i Sverige. Brist kan ge skörbjugg med blödningar i tandkött, sämre förmåga att läka sår och ökad infektionskänslighet. Lindrig C-vitaminbrist kan ge trötthet och svaghet.
Mat som innehåller extra mycket C-vitamin
Vitamin C finns i frukt, bär och grönsaker. Till exempel i apelsiner och andra citrusfrukter, i paprika, blomkål, kiwi, jordgubbar, svarta vinbär och i kål av olika slag.
Rekommenderat intag av vitamin C (µg)
Barn 6-11 månader (20 µg) Barn 12-23 månader (25 µg) Barn 2-5 år (30 µg)
Bröstmjölk rekommenderas för spädbarn upp till sex månaders ålder.