När kan man börja med smakportioner?
När ska du börja med smakportioner för din bebis? Och vilken mat ska du välja då? Vi hjälper dig att reda ut när och med vad du bäst kommer igång. Läs vår artikel och etablera goda matvanor redan från tidig ålder.
Det är kanske inte helt självklart när du ska börja med smakportioner till din bebis. Om ditt barn mår bra och blir mätt av bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning finns det ur näringssynpunkt ingen anledning att ge annan mat under de första sex månaderna. Vid sex månaders ålder kan det dock vara läge att långsamt introducera små smakportioner av annan mat, parallellt med det som barnet är vant vid sedan tidigare. Förmodligen kommer du att märka när ditt barn är redo att smaka vanlig mat. Men alla barn är olika. En del är redan tidigt intresserade av den mat du äter medan andra inte alls vill ha det du serverar dem. När barnet tittar längtansfullt på din sked och noga studerar familjen när ni äter era middagar, då är det dags. Tidigast kan du ge pyttesmå smakprov från 4 månader.
Smakportioner – hur mycket ska du ge?
Är barnet tidigt intresserad av mat kan du låta barnet smaka små smakprov från din egen mat genom att låta barnet få lite på tungan. Smakportionerna bör inte vara större än ett kryddmått och maten ska vara mjuk och mild så att den är lätt att svälja. Övergången till vanlig mat ska ske långsamt och ökas gradvis. Det spelar ingen roll när under dagen du ger smakportionen, för en del barn fungerar det bäst vid lunch och för andra till middag eller mellanmål. Det är bra att barnet inte är för mätt, hungrig eller trött när man erbjuder smakportioner, vilket kan försvåra introduktionen av vanlig mat. De allra första smakportionerna kan bestå av fruktpuréer eller barngröt. Du kan välja färdiga ekologiska puréer från HiPP som Banan & Persika, Palsternacka, Morot & Potatis, eller en smoothie med smak av Morot, Mango & Banan från fyra månader. Vid 4-6 månader kan du börja ge barnet lite mat med gluten. Gluten finns i vete, råg och korn men enbart i liten mängd i havre. Genom att introducera gluten medan barnet fortfarande ammas minskar risken för att barnet ska utveckla en glutenintolerans.
En aktiv tid i utvecklingen
Ditt barn blir mer aktivt och nyfiket vid 6-8 månaders ålder. Det både vill och kan göra saker själv som att hålla sked, greppa mat med handen och dricka ur mugg. I den här åldern innehåller fortfarande bröstmjölk eller modersmjölkersättning stora delar av den näring som barnet behöver. För att täcka det ökade behovet av järn och andra näringsämnen behöver barnet tillägg av vanlig mat. När barnet är mellan 8 - 12 månader är det bra att gå över till hela måltider med frukost, huvudmål och mellanmål. När barnet är redo kan du börja med hela portioner puré av kött, fisk eller grönsaker men även ge hela portioner av HiPPs ekologiska gröt och välling som är berikade med järn, calcium och vitamin D. Tänk på att gröt och välling inte bör överstiga tre mål per dag. HiPPs maträtter är sammasatta för att täcka ditt barns näringsbehov i den här åldern och du kan läsa mer om dem här.
Har ni kommit igång med maten men behöver tips på hur ni kan öka matglädjen?