Att äta för två?

Under graviditeten har kroppen en hel del att klara av.

Under de 40 veckorna som du är gravid så har din kropp en stor och viktig uppgift d.v.s att sörja för att du får i dig den näring du behöver och att din bebis får i sig alla viktiga näringsämnen via navelsträngen.  

Tänk på att det är lika viktigt att äta hälsosamt som att gå på kontroller på mödravården och att även se till att motionera gärna ute i den friska luften.

Tillräckligt näringsintag är viktigt

All den näring som ett barn behöver tas från mammans blod och, om det behövs, kommer barnet till och med att använda mammans lagrade reserver och depåer för att få vad det behöver. Därför är det viktigt att depåerna är fulla så att både mor och barn får i sig tillräckligt. Folsyra, jod och järn är väsentliga för barnets neurologiska och fysiska utveckling.

Tänk på att amning bidrar till ett ökat näringsbehov, så även under den tiden behöver du äta balanserat och varierat för att få i dig allt som ni båda behöver.

Behöver man verkligen äta för två?

Nej, du behöver inte äta för två när du är gravid, grundprincipen är framförallt att du behöver få i dig mer näring. Ett ungefärligt mått för hur mycket mer du behöver per dag kan se ut så här:

  • Under de första tre månaderna behöver du ca; 100 kcal extra per dag. 
  • Från 3-6 månader behöver du ca; 300 kcal extra per dag.  
  • Från 6-9 månader behöver du ungefär 500 kcal extra per dag. 

Det ökade energibehovet täcks enkelt genom något större portioner eller extra mellanmål.

Så hur kan du uppnå ett hälsosamt näringsintag? Det handlar främst om hur varierat du äter och att livsmedlen innehåller vitaminer och mineraler, utan överflödiga kalorier. Kvaliteten är viktigare än kvantiteten. 

En fördelaktig kosthållning under graviditeten ett dagligt intag av frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, magra mejeriprodukter, fet fisk (bidrar med Omega-3), minska på rött kött och charkuteriprodukter samt ett adekvat vätskeintag. Nyckelhålsmärkta livsmedel brukar vara en bra guide till lämpliga livsmedelsval.

Behövs kosttillskott under graviditeten? 

Kosttillskott kan inte ersätta de nyttigheter som finns i mat, därför ska man inte ta kosttillskott i onödan. Under graviditeten kan däremot intaget vara för lågt i förhållande till behovet när det gäller till exempel folsyra, järn och Omega 3 (som även innehåller den långkedjiga fettsyran DHA). Då kan ett kosttillskott vara befogat. Din barnmorska kan ge dig råd vad du behöver.

Läs mer om detta på Livsmedelsverkets hemsida 

Ät lite men ofta…

Du behöver inte ät mer än vanligt. Ät bättre! Du får såklart äta vad du vill, men det är bra om måltiderna är jämnt fördelade över dagen. 

  • En bra frukost
  • Lagad mat till lunch och middag
  • Ett par mellanmål däremellan

Till mellanmål kan du gärna ta en järnberikad fruktpuré för att även få ett tillskott av det viktiga järnet.

Näringskällor från olika livsmedelsgrupper

  Frukt Grönsaker Fullkornsprod. Kött Fisk Mejeriprodukter Veg. fett
Folsyra  
       
B-vitaminer  
 
 
C-vitamin
         
Järn