Webinar om tarmflora med Sofia Antonsson
Onsdagen den 10 februari bjöd HiPP Nutrition på ett direktsänt webinarium om tarmflora, magbesvär och IBS hos barn och vuxna. Föreläsare var Leg. Dietist Sofia Antonsson. Sofia är författare, ofta anlitad föreläsare med mångårig erfarenhet av att jobba med mag- och tarmbesvär hos både barn och vuxna och hon har även en stor kunskap kring tarmfloran och dess betydelse.
Mattrender
Sofia började med att sammanfatta de olika trenderna som råder kring mat och kost i vår del av värd. En stark trend som kommer, och som också är det som har starkast evidens för att tarmfloran ska må så bra som mögligt, är att äta mer växtbaserat eller ”Plant based” som det även kallas. I den här trenden hittar vi två av de viktigaste råden för att vår tarmflora ska må bra:
1. Ät mer grönsaker och frukter
2. Ät mindre mängd processat rött kött och charkprodukter.
Sofias konkreta råd är att äta:
-mer växtbaserat
-rena livsmedel och ren mat
-mindre mängd socker och processad mat
-äta enligt livsmedelsverkets kostråd!
Magbesvär hos barn
Tarmfloran och tarmbakterierna hänger ofta ihop med magbesvär hos barn. Tarmbakterierna påverkar hur vi mår, och hur vi mår påverkar i sin tur tarmbakterierna. Vissa barn är mer känsliga än andra för stress och press och känner av en rubbad tarmflora mer än andra. Det går dock att komma till rätta med magbesvär hos barn, så se till att barnet träffar rätt kompetens inom sjukvården.
Tambakterier
Probiotiska, goda, bakterier är de goda nyttiga bakterier till ex laktobakterier och bifidobakterier som vi har i tjocktarmen och tunntarmen.
Vi, i vår del av världen, har ungefär 1000 stammar i vår tjocktarm och vi har ca. 1 kg bakterier inne i vår tarm. I andra länder i till exempel Afrika har man över 2000 olika bakteriestammar.
Skillnaden ligger mycket i våra matvanor; i de länder där man har en väldigt bred tarmflora så äter man mycket mer kostfibrer än vad vi gör. Det får både bakterierna att växa till och det ökar också mångfalden av bakterierna, vilket är positivt. Många olika stammar är lika med hälsa. Bakterierna kommunicerar med immunförsvaret och hjälper på så sätt till så att vi håller oss friska. Dom goda bakterierna är som små fabriker eller som små apotek i tarmen och bildar en massa nyttiga ämnen. De producerar ämnen så som vitaminer, smörsyra (det är en kortkedjig fettsyra hjälper till att hålla tarmslemhinnan slät och hälsosam och som också skyddar mot patogener), men de bildar också serotonin. Serotonin är kroppens ”må-bra-hormon” Över 90 % av serotoninproduktionen sker i tarmen. Ge tarmbakterierna rätt föda så producerar de serotonin som gör oss glada. Framöver så kan kostbehandling vid depression därför spela en större roll och mycket forskning pågår i ämnet.
Tarmbakterier hos barn
Koloniseringen av tarmbakterierna hos barn sker framför allt vid födseln. Det är skillnad i tarmfloran hos barn som fötts vaginalt och hos barn som blivit förlösta med kejsarsnitt. Koloniseringen går också snabbare hos vaginalt förlösta barn. Bröstmjölken innehåller goda bakterier som också påskyndar koloniseringen och etableringen av goda bakterier i bebisens tarm. Vi vet nu att de första 1000 dagarna i livet är viktigast för att anlägga en bra grund för tarmfloran. Efter det är det svårare att göra en beständig förändring av tarmfloran.
Prebiotika
Prebiotiska, nyttiga, fibrer är maten till de goda tarmbakterierna. Exempel på livsmedel där vi hittar prebiotiska fibrer är kål, andra grova grönsaker och rotfrukter, havre, råg och andra grova spannmål, kall kokt potatis, kiwi, lök, bönor/ärtor/linser, surdegsbröd osv. GOS är fina prebiotiska fibrer som ofta används som berikning av modersmjölksersättningar.
Synbiotika
Synbiotika är benämningen där man har både probiotiska, goda bakterier, tillsammans med nyttiga prebiotiska fibrer. Det är en optimal kombination eftersom de goda bakterierna hela tiden får mat.
Kostråd kopplat till tarmfloran!
Rekommenderad mängd fibrer att äta varje dag är 25-35 gram för vuxna och barn över 10 år! I Sverige är snittet i fiberintag mellan 15-17 gram per person och dag. Vi kan alltså alla sträva efter att äta mer fibrer vid varje måltid. Utöver det så behöver vi även variera fibrerna och det gör vi genom att äta 25-30 olika vegetabilier/vecka! Det räcker alltså inte med att bara få i sig fibrer via exempelvis broccoli. Se det som en utmaning som verkligen får dina goda tarmbakterier att må bra! För att lyckas med det här så kan du, utöver de frukter, grönsaker och bär du redan äter använda dig av frysta bär och grönsaker och konserverade baljväxter. De frysta grönsakerna och bären har faktiskt enligt Sofia ofta ett bättre näringsinnehåll än vad de färska har, och är ett lätt sätt att variera sin mat och det är just variationen av de olika grönsakerna och fibrerna vi vill komma åt för att få en mångfald i tarmfloran.
Sofia avslutar genom att sammanfatta med ett par hälsotips:
- Minska intaget av rött kött och charkprodukter
- Ät mer grönsaker, hela frukter och bär
- Ät regelbundet och tugga maten ordentligt
- Vi tackar Sofia för hennes fina föreläsning och vi säger också tack till dig som deltog live eller tog del av föreläsningen i efterhand
Håll utkik efter kommande föreläsningar och webinarier från oss på HiPP Nutrition.